Geneticky modifikované kmeny jsou nepostradatelným nástrojem v molekulárním výzkumu a biotechnologiích. Tento článek se zabývá významem a aplikacemi geneticky upravených kmenů, se zaměřením na jejich využití v průmyslovém kvašení a molekulární biologii. Jsou zde popsány různé strategie pro zlepšení výkonu bakteriálních kmenů, jako je zvýšení účinnosti transformace, snížení degradace DNA a metabolické inženýrství. Článek také představuje specifické kmeny, jako je Corynebacterium glutamicum, E. coli K-12 a B, a zjednodušený kmen MDS42. Dále je zmíněn unikátní kmen společnosti GenScript přizpůsobený pro zvýšení stability poly(A) konců. V závěru článek zdůrazňuje důležitost pochopení genetických charakteristik každého kmene pro výběr nejvhodnějšího hostitele pro konkrétní experimenty a aplikace. S pokračujícím výzkumem a inovacemi v této oblasti lze očekávat další pokroky a objevy v molekulárním výzkumu a biotechnologiích.